Coraz częściej w składzie wybranych produktów spożywczych można dostrzec dodatek kannabidiolu. Wywołuje to zakłopotanie wśród konsumentów, ponieważ nadal krążą mity o tym, że CBD jest produktem narkotycznym, który uzależnia. Wbrew tym negatywnym opiniom, nie jest on szkodliwy, co potwierdza coraz więcej badań.
Narkotyk w żywności? To mit!
Większość niepewności co do produktów spożywczych z dodatkiem kannabidiolu wynika z jego związku z marihuaną, jednak WHO nie znalazła podstaw, aby stwierdzić, że jest on uzależniający. Wynika to z faktu, że w produktach CBD brakuje THC, czyli substancji w marihuanie odpowiedzialnej za uzależnienie. W listopadzie 2017 r. został wydany wniosek Komitetu Ekspertów ds. Uzależnień od Środków Odurzających ws. wpływu CBD na zdrowie człowieka. Najważniejszym wnioskiem raportu jest stwierdzenie, iż jest on dobrze tolerowany przez ludzki organizm oraz może być bezpiecznie stosowany. Coraz więcej badań pokazuje także, że kannabidiol ma ogromny potencjał jako lek o szerokim zastosowaniu. W świecie kulinarnym wciąż powstają nowe przepisy z dodatkiem produktów CBD. Towary spożywcze są popularne ze względu na jego stosunkowo niskie dawki, dzięki czemu konsumenci pierwszy raz stykający się z kannabidiolem mogą stopniowo przyzwyczaić się do niego oraz sprawdzić, czy nie wywołuje on u nich alergii. Produkty te to między innymi kombucha, czyli napój na bazie herbaty, powszechnie znany ze swoich właściwości probiotycznych, a także sosy sałatkowe, zimne napoje, żelki oraz wiele innych.
Hemp food, czyli żywność konopna
Jak potwierdzają badania, posiada ona wiele wartości odżywczych, przez co pozytywnie wpływa na organizm. Produkty spożywcze stają się coraz bardziej popularną formą spożywania kannabidiolu – z tego powodu na półkach sklepowych bez problemu znajdziemy produkty z CBD w składzie. Mogą to być artykuły spożywcze w supermarketach, ale także kawa czy ciastko w kawiarni. Specjaliści twierdzą, że kannabidiol dobrze współgra z produktami o mocniejszym, ziemistym smaku, takimi jak czekolada oraz kawa.
Kannabidiol sam w sobie ma nieprzyjemny smak, dlatego tak ważny jest rodzaj produktu, z którym go zmieszamy. Zwykle jest połączony z olejem bazowym, takim jak oliwa lub olej kokosowy. Przykładowo CBD bazujący na oleju kokosowym dobrze smakuje z dodatkiem kolendry, imbiru czy limonki. Natomiast w zestawieniu z oliwą z oliwek świetnie pasuje do potraw bliskowschodnich, takich jak hummus. Gorzki posmak można zamaskować rozmarynem, a nawet sosem serowym.
W tym miejscu warto powtórzyć raz jeszcze – CBD w odróżnieniu od najbardziej znanego składnika konopi – THC – nie jest substancją psychoaktywną oraz może być składnikiem żywności.
Należy wiedzieć, że w branży spożywczej obowiązują spore ograniczenia prawne, ze względu na jej ścisłe powiązanie ze zdrowiem człowieka. Wielu przedsiębiorców próbuje wprowadzać na rynek żywność, w której skład wchodzi CBD. Natomiast często zdarza się, że te wyroby są kwalifikowane jako suplementy diety, a zgodnie z prawem, produkty spożywcze nie mogą wykazywać działania leczniczego.